სასურსათო პროდუქტის წარმოებისას მნიშვნელოვანია პროდუქციის მარაგების სწორად მართვა და მისი სათანადოდ დასაწყობება, რათა თავიდან იქნეს აცილებული არასასურველი პროცესების მიმდინარეობა (კონტამინაცია, ფერმენტების გააქტიურება, სუნთქვის პროცესის გაძლიერება და ა.შ.). სურსათის უვნებლობაში აღნიშნულ საკითხს მნიშვნელოვანი ადგილი უკავია. შესაბამისად წარმოგიდგენთ ზოგად მითითებებს, რომლის დაცვაც აუცილებელია სასურსათო პროდუქციის დასაწყობებისას.
ზოგადი მითითებები
სურსათის სამაცივრო პირობებში შენახვისას მნიშვნელოვანია ზედმეტად არ გადატვირთოთ მაცივრის თაროები და ხშირად არ გამოაღოთ კარები, რადგან აღნიშნული საკითხი აძნელებს ტემპერატურის შენარჩუნებას მაცივრის შიგნით. ამასთან, თუ შესაძლებელია შეინახეთ უმი, ფრინველის და თევზის ხორცი დამუშავებული ან უკვე მზა სურსათისგან განცალკევებით, რათა თავიდან ავიცილოთ ჯვარედინი დაბინძურება (კონტამინაცია).
წინააღმდეგ შემთხვევაში, თუ ვერ ახერხებთ მოცემული წესის გათვალისწინებას / დაცვას, აღნიშნული საკვები შეინახეთ მოხარშული ან მზა საკვების ქვემოთ.
პროდუქტის ტემპერატურა საჭიროებს რეგულარულად შემოწმებას, რისთვისაც საჭიროა შიდა და გარე თერმომეტრების გამოყენება.
მნიშვნელოვანია, რომ:
საგნები უნდა ინახებოდეს თავდაპირველ შეფუთვაში. შეფუთვიდან ამოღების შემთხვევაში გადაიტანეთ იგი სუფთა, ტენიანობის მიმართ მდგრად მასალში ან მოათავსეთ სუფთა, სტერილურ ჭურჭელში, მჭიდრო სახურავით. ყველა შეფუთვა და კონტეინერი უნდა იყოს ეტიკეტირებული:
კონტამინაციის თავიდან აცილების მიზნით არასდროს შეინახოთ სურსათი შემდეგ სივრცეში: