ფალსიფიკაცია ეს არის სურსათის შემადგენლობის, მახასიათებლების, ასორტიმენტის და წარმოშობის შეუსაბამობა დადგენილ მოთხოვნებთან ან თანდართულ დოკუმენტებში და ეტიკეტზე აღნიშნულ მონაცემებთან.
განასხვავებენ ფალსიფიკაციის რამოდენიმე სახეს:
სასურსათო პროდუქტის შემადგენელი ინგრედიენტების სრული შეცვლა სხვა ხარისხის, სხვა სახეობის, სხვა დასახელების ინგრედიენტებით.
ასორტიმენტული ფალსიფიცირებული სურსათი რიგი თავისებურებებით ხასიათდება:
ასორტიმენტული ფალსიფიცირების მაგალითებია:
სასურსათო პროდუქტის ხარისხობრივი, ორგანოლეპტიკური და სხვა თვისებების შეცვლის მიზნით, წარმოების პროცესში ხდება სხვადასხვა სახის საკვები ან/და არაკვებითი დანამატების გამოყენება - რეცეპტურის დარღვევა.
ფალსიფიკაციის საშუალებების გამოყენების მიხედვით განასხვავებენ ხარისობრივი ფალსიფიკაციის შემდეგ მეთოდებს:
ხარისხობრივი ფალსიფიკაციის მაგალითებია:
მომხმარებლის შეცდომაში შეყვანა სასურსათო პროდუქტების ინგრედიენტების ან თვით სურსათის რაოდენობრივი პარამეტრების – წონა, ზომა, მოცულობა – დარღვევით. შესაბამისად, სასურსათო პროდუქტის და/ან მისი ინგრედიენტების ფაქტიური რაოდენობრივი მაჩვენებლები არ შეესაბამება ამ სასურსათო პროდუქტისათვის არსებულ ნორმატიულ–ტექნიკურ დოკუმენტაციას.
მომხმარებლის შეცდომაში შეყვანა სურსათის შესახებ მცდარი ინფორმაციის მიწოდებით, რომელიც შესაძლოა აისახოს ეტიკეტზე, თანმხლებ დოკუმენტაციაში, რეკლამაში, სერტიფიკატსა და სხვ.
ინფორმაციული ფალსიფიკაციის მაგალითებია:
მომხმარებლის შეცდომაში შეყვანა ხდება დაბალი თვითღირებულების მქონე სასურსათო პროდუქტის მაღალ ფასად მიწოდებით.
მოიცავს ზემოხსენებული ფალსიფიკაციის ფორმების ერთდროულ გამოყენებას.